Ο Ι. Πουλατσίδης από το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κατερίνης στο 100Plus

5083
Πουλατσίδης από το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κατερίνης

Ο Ιωάννης Πουλατσίδης μιλάει στο 100Plus για το έργο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κατερίνης

Το 100Plus.gr βρίσκεται στο Προσήλιο Σβορώνου Πιερίας με τον Ιωάννη Πουλατσίδη, υποδιευθυντή του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κατερίνης. Ο Ιωάννης κατέχει τη θέση του υποδιευθυντή από το 2010, όπως και του προϊστάμενου προσωπικού και ταμία του ιδρύματος.

Πες μας λίγα λόγια για την ιστορία του Γηροκομείου Κατερίνης.

Το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κατερίνης της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος συμπλήρωσε το περασμένο καλοκαίρι εξήντα ένα χρόνια σημαντικής προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας. Βρισκόμαστε στο Προσήλιο του Σβορώνου σε ένα αγροτεμάχιο είκοσι στρεμμάτων που δωρίσθηκε στη Μητρόπολη μας το 1955 από δεκατρείς οικογένειες εδώ γύρω από τη γειτονιά μας από το Σβορώνο. Κάθε οικογένεια έδωσε ένα έως δύο στρέμματα με αποτέλεσμα ο μακαριστός Κίτρους κ. Βαρνάβας να δημιουργήσει σιγά σιγά μια νέα Βασιλειάδα.

Πόσα άτομα φιλοξενούνται σήμερα σε εσάς;

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν 22 γερόντισσες. Είμαστε δεκατρία άτομα που έχουμε αναλάβει τη φροντίδα τους και άλλοι τόσοι συνεργάτες που έρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, υπάρχει πολύς κόσμος που μας βοηθάει άνευ ανταμοιβής και τους ευχαριστούμε για αυτό.

Είναι δύσκολη η προσαρμογή για κάποια που έρχεται να φιλοξενηθεί στους χώρους σας;

Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να νιώσουν σαν στο σπίτι τους. Οφείλω να πω ότι όλοι εδώ είμαστε πλέον η οικογένεια τους, χωρίς βέβαια να έχουμε αντικαταστήσει τους συγγενείς τους που τους επισκέπτονται καθημερινά. Στην ουσία είμαστε εδώ για να συμπληρώσουμε το κενό στο χρόνο που τους λείπουν οι οικείοι τους. Βέβαια, αυτό είναι πολύ δύσκολο για να το βιώσει ο καθένας μας, μιας και η αλλαγή του καθημερινού περιβάλλοντος είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και με μεγάλο συναισθηματικό φόρτο. Φροντίζουμε πάνω από όλα, ο πρόεδρος του ιδρύματος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η Διεύθυνση μαζί με το προσωπικό, η προσφορά μας να είναι στη βάση της αγάπης προς το συνάνθρωπό μας. Έχουμε αρκετές περιπτώσεις δύσκολων προσαρμογών, αλλά με τη βοήθεια του έμπειρου προσωπικού μας τα αντιμετωπίζουμε με επιτυχία.

Πως περνάνε εδώ τη ζωή τους οι αγαπητές μας κυρίες;

Στην αρχή δυσκολεύονται όταν είναι στη φάση της προσαρμογής, αλλά μετά από κάποιο διάστημα εντάσσονται στην ομάδα μας. Υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες για να περάσουν δημιουργικά την ώρα τους, όπως ζωγραφική και τραγούδι. Επίσης, δεχόμαστε πολλές επισκέψεις από σχολεία και άλλους φορείς ή μεμονωμένους ανθρώπους που με τη διάθεση τους φέρνουν χαρά στις κυρίες μας. Αυτό είναι και το σημαντικότερο για εμάς, γιατί η αγάπη και η παρουσία του κόσμου στο Γηροκομείο Κατερίνης είναι η μεγαλύτερη προσφορά για τις φιλοξενούμενες μας. Σίγουρα, επισκιάζει κάθε υλική προσφορά.

Πόσο δύσκολο είναι να υποστηριχθεί μία τέτοια προσπάθεια οικονομικά;

Είναι αρκετά δύσκολο μιας και οι προσφερόμενες παροχές μας παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Γίνονται αρκετές προσπάθειες να επικοινωνήσουμε προς τα έξω τη προσπάθεια μας, ώστε να γνωρίσουν το έργο μας και να συνδράμουν σε αυτό. Η κοινωνία της Πιερίας μας έχει συμπαρασταθεί με πολλούς τρόπους σε αυτό. Και να κλείσω απευθύνοντας πρόσκληση να μας επισκεφτούν όλοι όσοι δε μας γνωρίζουν και να συμμετέχουν στην προσπάθεια μας.

Για το 100Plus.gr

Αδάμος Δάιος