Γερμανία: Ο Σρέντερ προτείνει συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Αριστεράς-Πρασίνων

784
Γερμανία: Ο Σρέντερ προτείνει συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Αριστεράς-Πρασίνων

Γερμανία: Ο Σρέντερ προτείνει συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Αριστεράς-Πρασίνων

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ αναμειγνύεται στον προεκλογικό αγώνα επικρίνοντας με σκληρά λόγια την Άγγελα Μέρκελ, λέγοντας ότι τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων. Ταυτόχρονα τάσσεται και υπέρ ενός κοκκινο-πράσινου συνασπισμού, δηλαδή σοσιαλδημοκρατών (SPD)-Αριστεράς (Die Lίnke) -Πρασίνων(Die Gruenen) μετά τις γερμανικές εθνικές εκλογές του 2017, είπε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche (WiWo).

«Αυτά που συζητήθηκαν στο συνέδριο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) για την εφαρμογή μιας πιο αυστηρής προσφυγικής πολιτικής λίγο έχουν να κάνουν με την “κουλτούρα της φιλοξενίας” τους του 2015. Η γερμανική προσφυγική πολιτική υπήρξε επί μακρόν μονομερής και επίσης χωρίς σχέδιο.» Κατά τον Σρέντερ, ήταν μεν ορθό το ότι η καγκελάριος Μερκελ άνοιξε τα σύνορα όταν της ζήτησε βοήθεια η αυστριακή κυβέρνηση, το λάθος εν τούτοις ήταν ότι θεώρησε την κατάσταση αυτή μόνιμη αντί να την θεωρήσει προσωρινή εξαίρεση. Τώρα, λόγω της κριτικής που ασκεί το κόμμα της, η κ. Μέρκελ προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να επιστρέψει είτε στην κανονικότητα, είτε να ακολουθήσει μια αυστηρότερη προσφυγική πολιτική από αυτήν η οποία εφαρμοζόταν πριν από το άνοιγμα των συνόρων.

«Όταν όμως διορθώνει κανείς μια πολιτική με τόσο ριζικό τρόπο, πρέπει να το παραδεχτεί δημόσια, διότι διαφορετικά δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στους εκλογείς», όπως τόνισε.

Επίσης, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας έκανε έκκληση στο κόμμα του να μην εγκαταλείψει την εναλλακτική ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού.
Ο κ. Σρέντερ είπε συγκεκριμένα:
«Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) πρέπει να κατέβει στις εκλογές με την αξίωση να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Βρίσκω σωστό να αφήσει ανοικτές κυβερνητικές εναλλακτικές, άρα και την επιλογή μιας κοκκινο-κοκκινο-πράσινης (SPD-Die Lίnke-Die Gruenen) κυβέρνησης, εάν είναι μπορεί να γίνει με λογικό τρόπο. Για το σκοπό αυτό πρέπει η Αριστερά να πάρει αποστάσεις από ορισμένες μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, ιδίως σε θέματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής.»

Κάλεσε δε -στη συνέντευξή του στο περιοδικό WiWO- τους συντρόφους του κόμματός του να κατέβουν στις εκλογές με σιγουριά:
«Ασφαλώς και το εικαζόμενο ποσοστό 25% δεν είναι και πολύ υψηλό για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αλλά και το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα βρίσκεται παρασάγγας μακριά από τα ποσοστά προηγούμενων δημοσκοπήσεων και πρέπει να φοβάται περισσότερο από το SPD τον ανταγωνισμό του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)», τόνισε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

Πηγή: press-gr.com