Μεταφύτευση Καπνού

2437
Μεταφύτευση καπνού

Μεταφύτευση Καπνού

του Δημήτρη Μαρκόπουλου, Γεωπόνος – Προϊστάμενος τμ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχων Πιερίας

1) Κατάλληλα καπνοφυτάρια

Για να πετύχει η μεταφύτευση καπνού πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλα καπνοφυτάρια.Πρέπει να είναι ίσια ύψους 15 εκατοστά, γερά, υγιή ,ψημένα και σκληραγωγημένα.Ούτε τρυφερά υδαρή, ούτε γερασμένα.
Να έχουν πλούσιο ριζικό σύστημα με μορφή τούφας (φούντας), χωρίς κεντρική πασσαλώδη ρίζα και 6-8 φύλλα, πράσινα έως ανοιχτό πράσινο.

Μεταφύτευση καπνού

2) Η εξαγωγή γίνεται ως εξής

Πιάνουμε τα καπνοφυτάρια από τα φύλλα και τα τραβάμε κατακόρυφα.
Γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Μετά από κάθε εξαγωγή ακολουθεί ελαφρύ πότισμα.
Κατόπιν τοποθετούνται κατά δεσμίδες  στα σκεύη μεταφοράς (κοφίνια, πανέρια, λινάτσες)  κατά στρώσεις για να μη στραβώσουν.

Σκεπάζονται με βρεγμένη λινάτσα …Και μεταφέρονται στο χωράφι σε σκιερό μέρος.

Μια κακή συνήθεια των παραγωγών είναι η αφαίρεση των πατόφυλλων που φαίνονται ξερά ή κίτρινα. Είναι λάθος.
Τα φύλλα αυτά ακόμα και όπως είναι αποτελούν πηγή θρεπτικών στοιχείων και νερού.
Επιπλέον προκαλεί πληγές στα φυτά που είναι είσοδος παθογόνων.

Μεταφύτευση καπνού

3) Τρόποι μεταφύτευσης

Όλοι οι τρόποι αποσκοπούν να φέρουν σε επαφή με το χώμα για να αρχίσει η θρέψη του φυτού.Έχει μεγάλη σημασία να τοποθετείται η ρίζα του φυταρίου κάθετα στην τρύπα χωρίς να «διπλώνει».Γίνεται με το χέρι ή με μεταφυτευτική μηχανή.

Στις περιπτώσεις που το χωράφι έχει κλίση τότε τα αυλάκια ανοίγονται με κατεύθυνση κάθετη στην κλίση για συγκράτηση των νερών και για αποφυγή διάβρωσης.
Σε περίπτωση που έχουμε ανέμους στην περιοχή τότε τα αυλάκια τα ανοίγουμε παράλληλα με την κατεύθυνση των ανέμων για να αντέχουν τα φυτά περισσότερο.

Μεταφύτευση καπνού

4) Τεχνικές μεταφύτευσης με το χέρι

α) μακεδονικό σύστημα

Φυτεύονται πρώτα τα φυτά με φυτευτήρι  και στη συνέχεια ποτίζεται το κάθε φυτό με αρκετό νερό. Χρειάζεται σχετική πείρα στην τοποθέτηση των φυτών και στην πίεση τους μόνο στην περιοχή της ρίζας με δεύτερη παράλληλη τρύπα. Το σύστημα εφαρμόζεται με το έδαφος να είναι στο «ρώγο» του.

β) Ποντιακό σύστημα

Όταν το έδαφος είναι ξερό εφαρμόζεται το σύστημα αυτό. Με ειδικό μακρύ φυτευτήρι ανοίγονται οι τρύπες και ταυτόχρονα ρίχνουν άφθονο νερό. Ακολουθεί η τοποθέτηση των φυταρίων με το χέρι και στη συνέχεια καλύπτονται με ξερό χώμα.

γ) Κλασσικό φύτεμα

Ποτίζεται το αυλάκι με άφθονο νερό και φυτεύονται τα φυτά με το χέρι στη μια πλευρά του αυλακιού.

5) Μεταφύτευση με μηχανή

Γίνεται οικονομικότερα και ταχύτερα. Γίνεται ταυτόχρονα το άνοιγμα των αυλακιών η τοποθέτηση των φυτών το πότισμα και η πίεση του χώματος. Οι μηχανές που φυτεύουν 2-4 σειρές δίνουν καλλίτερα αποτελέσματα όταν το χώμα είναι καλά κατεργασμένο, όχι πατημένο και ομαλή επιφάνεια. Η χρήση μηχανής έχει γενικευτεί πλέον και μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις γίνεται με το χέρι.

6) Αποστάσεις μεταφύτευσης

Οι αποστάσεις μεταφύτευσης σε συνδυασμό με τη γονιμότητα του χωραφιού και την υγρασία επηρεάζουν τόσο τη ποσότητα όσο και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
Η πυκνή φυτεία αυξάνει την απόδοση και για τις ανατολικές ποικιλίες βελτιώνει και την ποιότητα γιατί παράγονται φύλλα μικρά και περιορίζονται οι αρνητικές επιδράσεις του αζώτου.
Στις άλλες όμως ποικιλίες ανατολικών κάπνων γεύσεως και ουδέτερων τα μικρά φύλλα δεν είναι επιθυμητά και έτσι οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες. Στα Βιρτζίνια και Μπέρλεϋ οι αποστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.
Οι απώλειες φυτών πρέπει να αναπληρώνονται έγκαιρα μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

Ο αριθμός των φυτών ανά στρέμμα φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Τύπος Καπνού Ποικιλίες απόσταση γραμμών επί των γραμμών αριθμός φυτών
Ανατολικά Μικρόφυλλες 40 10,0-12,5 20.000-25.000
Μετριόφυλλες 50 12,5-15,0 13.000-16.000
Μεγαλόφυλλες 60 15,0-20,0 8.000-11.000
Virginia&Burley 90-100 40,0-50,0 2.000-2.000

 

7) Εποχή μεταφύτευσης

Παράγοντες που επηρεάζουν την εποχή μεταφύτευσης είναι η θερμοκρασία του αέρα και του εδάφους, η δυνατότητα κατεργασίας και προετοιμασίας των αγρών, και επάρκεια καπνοφυταρίων.Η εποχή μεταφύτευσης του καπνού στη χώρα μας αρχίζει  στα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου και τελειώνει στις αρχές Ιουνίου.

Στα ανατολικά καπνά πάντα η πρωιμότερη μεταφύτευση αυξάνει την  ποσότητα ενώ βελτιώνει την ποιότητα στις ουδέτερες ποικιλίες (Κ.Κουλάκ), αλλά την υποβαθμίζει στις αρωματικές ποικιλίες (Μπασμάς). Από πειράματα που έγιναν από το πρώην ΚΙΕ (Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος) διαπιστώθηκε ότι στα ανατολικά καπνά τα αποτελέσματα  είναι καλλίτερα με την μεσοπρώιμη μεταφύτευση σε κάθε περιοχή.